Νεώτερα για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Νεώτερα για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο

Τις τελευταίες ημέρες, βομβαρδιζόμαστε κυριολεκτικά από δυσάρεστες ειδήσεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, τους θανάτους, τα σοβαρότατα προβλήματα στις ΜΕΘ, γεγονότα που αν μη τι άλλο καταρρακώνουν το ηθικό μας και την διάθεση μας, ιδίως όσων βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιικό φορτίο, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ώστε να μείνουμε ασφαλείς και χωρίς κίνδυνο να προσβληθούμε από το νέο κορωνοιό. Για το λόγο αυτό, και επειδή τα νέα για την Κυστική Ίνωση σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού παραμένουν ενθαρρυντικά, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε συνοπτικά το πόρισμα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Cystic Fibrosis», η οποία αφορούσε 181 περιστατικά ασθενών με Κυστική Ίνωση που προσεβλήθησαν με τον κορωνοιό από 19 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα νεώτερα λοιπόν που προκύπτουν από την παραπάνω μελέτη που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι διαπιστώθηκε πως το αντίκτυπο της λοίμωξης SARS-CoV-2 για τα περισσότερα άτομα με Κυστική Ίνωση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρό από ό, τι αρχικά φοβόντουσαν οι επιστήμονες. Ωστόσο, από τα δεδομένα που μελετήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα, καθίσταται σαφές ότι ο νέος κορωνοιός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ορισμένα άτομα με Κυστική Ίνωση. Ειδικότερα, από τους 181 ασθενείς που παρουσίασαν τη νόσο covid19 και μελετήθηκαν στην παραπάνω έρευνα, 11 άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε εντατική θεραπεία, εκ των οποίων 7 ασθενείς ήταν μεταμοσχευμένοι. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, πιο σοβαρή κλινική πορεία είχαν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, πάσχοντες από διαβήτη που σχετίζεται με την Κυστική Ίνωση (CFRD), άτομα με χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία το έτος πριν από τη μόλυνση και μεταμοσχευμένοι ασθενείς.  Συνολικά, υπήρξαν μόνο 7 θάνατοι (3 εκ των οποίων αφορούσαν ασθενείς μεταμοσχευμένους).

Εν κατακλείδι, η παραπάνω μελέτη των δεδομένων που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει ότι το αντίκτυπο της νόσου covid19 στην ομάδα των ασθενών με Κυστική Ίνωση, μπορεί να είναι καλύτερα από τα αποτελέσματα σε άλλες χρόνιες καταστάσεις. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει λόγω του ότι η μικρή μέση ηλικία των ασθενών με Κυστική Ίνωση πιθανόν να επιδρά προστατευτικά, οι περισσότεροι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δεν είναι παχύσαρκοι καθώς και άλλοι παράγοντες.

Εμείς σας συστήνουμε όλους να μείνετε σπίτι, να μείνετε ασφαλείς, να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των θεραπόντων ιατρών σας και φυσικά να κάνετε υπομονή….. Να είστε σίγουροι πως και η δυσκολία αυτή που περνάμε αυτές τις μέρες, θα ξεπεραστεί. Εξάλλου οι ασθενείς με Κυστική΄ Ίνωση και οι οικογένειες τους είναι μαθημένοι στα δύσκολα.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Χ. μητέρα παιδιού με ΚΙ, μέλος του Συλλόγου μας, που εθελοντικά ανέλαβε να μεταφράσει το άρθρο αυτό. Την ευχαριστούμε θερμά και της ευχόμαστε τα καλύτερα για αυτήν και την οικογένεια της.


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής